Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Sagitta_aquatica Sardigna Tarraga_guttiventris Saint_Georges-d'Espéranche The_Grace_Card Trebrivan Sabo Sharma_Bandhu Teoría_de_invariantes Topología_simpléctica Tell_Me_Baby Tar_Ancalimë Sapintus_rusticus Solpugema_lateralis Taeniolabidoidea Simon_Echevarría Swaiam_bhagaván Tmeticus Serie_A_Dilettanti Sistema_de_Monitoreo_Atmosferico_de_la_Ciudad_de_México Sitio_de_Santo_Domingo_(1655) Sao_Pedro_(Peniche) Sarcocistosis Tomoderus_glabricephalus Salon_(Dordoña) Saltícidos Saint_Ignat Speers_(Pensilvania) Siphonorhis_americana Surubi_atigrado San_Eduardo_(Boyacá) Sistema_de_pizarra The_Collector'S_Box_(Apocalyptica) The_Brothers_Grimm Soma_Novothny Symphodus_roissali The_Bow Some_Came_Running Trasgo:_Criaturas_mitológicas Studio_Universal Sinfonía_n.º_5_(Bruckner) Tejo_del_arroyo_de_Barondillo Seleccion_de_fútbol_de_Cataluna Supercopa_de_Alemania_2012 Saúl_Callejas_Oropeza Torneo_de_Kuala_Lumpur_2010 Saharuai The_Terminal The_miracle Servocroata Seleccionado_Nacional_de_Fútbol_de_Hungria Selva_McCormick Spies_(album) Sociedad_anónima_bursátil Sceptrum_Brandenburgicum

html map