Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Aulacoderus_turneri Angela_Little Guillaume_Bude Mugardos Gérard_de_Palézieux Ascension_de_Guarayos Guillermo_Tomasevich Grushvitzkya Montolíu_de_Segarra_(Lerida) Aristolochia_longa_subsp._paucinervis Misil_Otomat Autoridad_Provisional_de_las_Naciones_Unidas_en_Camboya Arte_y_cultura_en_el_Porfiriato Montemolín High_Museum_of_Art ICV_EUiA Montauban-de-Luchon Austrodinychus_cubanus Idioma_español_hablado_en_República_Dominicana Hidesaburoh_Ueno Ibira-pepe Mollebaya Grupo_Desportivo_de_Ribeirao Muelto Haemanthus_puniceus_var_magnificus Asplenium_grande Gripe_del_yuppie Anatomia_de_la_melancolía Aventuras_de_un_nino_irlandés Andres_Gonzalez-Blanco Hubscher Aprendizaje_cooperativo_de_lenguas Modos_de_operacion_de_una_unidad_de_cifrado_por_bloques IBM_Gekko Apilamiento More_than_a_feeling Guerra_colonial_portuguesa Argens-Minervois Moses_de_Ballena Moshé_Dayan Hey_Hey_Hey_Hey Ayubi Atrapamoscas_pechinegro Miss_North_Carolina_USA Atletismo_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_2012_–_110_metros_vallas_masculino Morus Hierba_del_toro Arteriografía Athens_(Maine) Arizmendi Mix_de_medios Hanauma Anthoxanthum_sommierianum Modesto_Churruca Haiku_Inc.

html map