Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Bothalia Buprestis Carpintero_manchado Bertha_(Minnesota) Canton_de_Roissy_en_Brie Barasoain_(Navarra) Año_553 Campeonato_mundial_de_bádminton_de_2005 Beauvois_en-Cambresis Catedral_de_Santa_María_de_Monzon Calabaza_de_Mallorca Castillo-Palacio_de_los_Aguilar Belgorod_Kievski Bailleau_le-Pin Belebú_Balachá Bencion Boletinellaceae Carthage_(Tennessee) Bootlegs_de_Pearl_Jam Carlene_King_Johnson Batallon_de_Cántabros_Montañeses Cartas_de_san_Pablo Cantón_de_Champagney Bicuiba_oleifera Caserio CLNS Cayo_Servilio_Gémino Billete_de_€20 Bermudas_en_los_juegos_olímpicos Capsula_(Botanica) Brandada_de_bacalao Campo_gravitatorio_lunar Beauchêne_(Loir_y_Cher) Bebe_daniels Centro_Metropolitano_de_Detención_(Guaynabo) Cecuta Birding Cephalectomy Caja_de_Ahorros_y_Monte_de_Piedad_de_Zaragoza,_Aragon_y_Rioja C_L_A_No_somos_angeles Cascese Barrett_M82 Bolusiella Bahía_de_Adair Batalla_de_la_laguna_de_la_Janda Camara_cinematográfica Biarne Cadaval_(Portugal) Boulevard_Orono Canchánchara Big_Five_(orquestas) Calmécac Bultong Año_1547 Cayo_Antistio_Veto

html map