Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Queso_gorgonzola Marco_aleman Mala_Rodríguez Ramón_Reventós_Bordoy Mesorregion_del_Sertao_Alagoano Provincia_de_Junin Gran_Premio_de_Canada_de_1988 Pseudanthistiria Manuel_Enrique_Mejuto_Gonzalez Los_amiguitos_del_jardin Predrag_Radosavljevic Gonzalo_Chila Presillas Luis_Aguirre_Colón Mifflinville Rata_Alada Marques_de_Casa_Pavón Rebelión_Shimpuren Mali_en_los_Juegos_Olimpicos Gran_Premio_de_España_de_1969 Malabia_–_Osvaldo_Pugliese_(Subte_de_Buenos_Aires) Reconocimiento_diplomático Mendoza_Chico Lugo_di_Vicenza Michael_K._Williams Macello_(Italia) Luis_Arturo_Hernández_Carreon Region_Valona Provincia_de_Aisén Lydekkerinidae Provincia_de_Lào_Cai Mil_granos Metro_Bagatza Margarita_(nombre) Ramona_and_Beezus May_It_Be Luis_Izquierdo Real_de_Bellas_Artes_de_San_Fernando Manuel_Jose_de_Zavala Puente_del_V_Centenario Martinez_Báez Red_de_BuhoMetro Punto_de_rocío Luis_Antonio_Marin Max_Bodenstein Pueblo_abandonado María_Luisa_Balseiro_Fernandez-Campoamor Ramón_Muntaner Lucio_Antonio_Saturnino Lodeve Rebelión_en_Siria_de_2011 Protocolo_de_Ginebra Mariya_Kiseliova RIDGID Rambla_(Geomorfologia)

html map