Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Bacalhau_a_Brás CCTV_-en_Ruso Canton_Puerto_Quito Buteur_Metayer Cancionero_musical_de_la_casa_de_Medinaceli Canon_QF_de_1_libra Banda_Presidencial_de_México Cantar_y_reir Barão_(Rio_Grande_do_Sul) Castro_Luque Camara_3D Barbon Cerrojo_del_cuarto_ventrículo Briñas_(La_Rioja) Capitulos_de_Farscape Chalepus_viduus Cenidor_de_campo Bigsimon Carlos_Gonzalez_Rodriguez Cañas_y_barro_(serie_de_television) Baskervilla Carlos_Güell_de_Sentmenat Callianassa_canariensis Bothriderinae Canarina_Canariensis Cabo_Eryn_Vorn Bam_Bam_Bigelow Barchino_esplosivo Bjørnsund Badblocks Bengasi_(distrito) Boguias Caimán_del_Brasil Centro_Universitario_Mexico_A.C. Castrillo-Tejeriego_(Valladolid) Bembibre_(León) Campeonato_Europeo_de_Bádminton_de_2002 Centro_histórico_de_la_Ciudad_de_México Central_de_Trabajadores_de_la_Argentina Carlos_Fite Cartas_nauticas CRUX Catedral_de_Parma Carlos_Jose_Eugenio_de_Mazenod Cese_de_actividad_del_trabajador_autónomo Caloi_en_su_tinta Carl_Bogenhard Caye_Caulker Cañón_M1_90mm CD-46_11540 Caropsis Bailleul-le-soc Betula_pubescens_subsp._glutinosa Boncourt Bruley

html map