Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

José_Ramón_Fernández_Domínguez La_Republica_Galáctica Kris_Roberts Juan_I_de_Foix Isla_Aka Jardinillos_de_la_Estacion_(Palencia) Ivorá La_Herelle Libtool José_Watanabe Ivan_Frederick_Boesky Ishtar Jerome_Rose Linea_R25 Jorge_Del_Castillo_Galvez Juan_II_de_Lautrec Karstico José_Agustin_Ibánez_de_la_Rentería Les_Essards_(Indre_y_Loira) King_Salmon Leo_Rojas_(artista_musical) Leven_Rambin Institute_for_Avanced_Study LEO_Pharma Juno_:embarazada_por_accidente Inteligencia_Corporal_y_Cinética Lamas_(cráter) Jonathan_Pérez_Suárez Lepanthopsis_secunda La_Esponja_que_quería_volar Kresimir_Cosic John_Sidney_McCain_Jr. Josep_M_Beá Jesús_Fernández_López La_era_está_pariendo_un_corazón José_Vicente_Sola José_Maria_Semprun_Gurrea Lavaseco Isla_del_Tiburón Jose_Carlos_Castillo_García-Tudela Jesús_Catalá_Ibánez Jasminonerium_grandiflorum José_Antonio_Zapata_Cabral Juan_Esteban_Curuchet Jagson_Airlines La_Bazouge-de-Chemere Leptailurus_serval_beirae La_Paternal_(Buenos_Aires) Instituto_Nacional_de_Sismologia_Vulcanologia,_Metereologia_e_Hidrología_de_Guatemala Lady_Sings_the_Blues_(álbum) John_Ausonius Leonidas_de_Alejandría LCY John_DeLuca Juncus_polycephalus

html map