Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

La_Carta_de_Bangkok José_Martín_París_Álvarez Islas_Aleipata Isla_Bardsey Liga_de_baloncesto_de_Britanico Isla_Sinmi Josef_Dobrovský La_mujer_dorada José_Sarukhán_Kermez Jose_Camaron_Boronat Leça_Futebol_Clube La_Hoya_de_Buñol_La_Foia_de_Bunyol José_Maria_Rodriguez-Acosta Las_diez_de_últimas José_T_Cantu Josemaria_Escriva_de_Balaguer_y_Albás Liga_de_la_Costa_del_Pacífico Jasminum_anastomosans_var._silhetense La_sombra_de_una_duda Juan_Izquierdo_(desambiguación) Linea_193 Lithops_marmorata Leon_Scasso Leave_in_Silence Laoshan La_Chapelle-Saint-Sauveur_(Loira_Atlantico) Lipromorpha_nigra Leon_Charles_Thévenin La_Carreta_sin_Bueyes Invasion_britanica Jasminum_steudneri Jose_Demaría_López Juan_Bartolí Johan_Liiva José_Cordova Joseph_Viterelli Jose_Martinez_de_Velasco_y_Escolar La_fiera_(telenovela_de_1983) Isla_de_la_soledad La_traición_(telenovela_colombiana) Insuficiencia_renal Lista_de_ciudades_de_Ecuador José_Rafael_de_Salazar_y_Traslaviña José_Ramón_Sanchez Landsforeningen_for_lesbiske_homofile,_bifile_og_transpersoner Laurent_Boutonnat Lago_Borgne La_conversión_de_san_Pablo Lista_de_paises_por_PIB_(nominal)_per_capita Jugo_de_manzana James_Edward_Oglethorpe Like_phantoms,_forever Juegos_Olímpicos_de_invierno_1998 Instituto_Internacional_de_Investigación_y_Capacitación_para_la_Promoción_de_la_Mujer Laluenga_(Huesca)

html map