Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Río_Fiumicello Ingenio_La_Trinidad_(Tucuman) Ilustre_Cofradia_de_la_Santa_Cruz_del_Redentor_y_de_la_Purísima_Concepción,_su_Madre Rockford_(Illinois) Rodolfo_Bodipo_Díaz Iglesia_de_San_Pedro_y_San_Pablo_(Granada) Fútbol_de_Rusia S_ampl Roncheres_(Yonne) Roulinia Iglesia_de_Santa_María_de_Farfana Fundacion_Sabino_Arana Rodrigo_Candamil Republica_Democratica_de_Timor-Leste Ginés_(nombre) Galerucella_ohkurai Rignosot George_Apperley U.S._Route_1/9_Truck Río_Grande_(Brasil) Municipio_de_Wano Renault_GP Geitonoplesium_cymosum_subsp._asperum Genciana_blanca Ruta_de_Rhode_Island_91 Información_celeste Fuerza_Aerea_del_Ejército_Popular_de_Liberacion Revolucion_de_Hungría_de_1848 Iglesia_de_Santa_María_de_Vallmoll Rosillas Right_to_remain_violent Globo_de_Oro_a_la_Mejor_actriz_de_drama Gnome-Rhône_Mistral_Major Municipio_de_Manhattan Municipio_de_Henry_(condado_de_Ottawa,_Kansas) Municipio_de_Loyalsock_(condado_de_Lycoming,_Pensilvania) Ganado_de_Heck Ubi_primum_(Pío_IX_-_1847) Municipio_de_Lehigh_(condado_de_Wayne,_Pensilvania) Imagining_Argentina Tres_Arroyos_(provincia_de_Buenos_Aires) Ganga_(ave) Romulo_Escobar_Zerman Urtenen_Schonbuhl Geminación_(fonologia) Municipio_de_Island_Creek_(condado_de_Duplin,_Carolina_del_Norte) Ruben_Castillo_Anchapuri Iglesia_de_Cristo_(Jerusalén) Fray_Matías_de_Córdova_y_Ordóñez Rooseveltia Ginés_de_Arlés Télé_Québec Trichomimastra_piceipennis Romeo! Municipio_de_Rainbow_(Dakota_del_Norte)

html map