Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Marqués_de_Guadalcanal Los_locos_del_aire_(película) María_Kalasakis Principio_de_la_pared_fría Prisa Recluso Rayon_(jabalí) Mayo_de_1968 Puerto_de_la_luna Malus_sylvestris_subsp._praecox Masahiro_Chono Mariscal_Estigarribia_(Asuncion) Malas_Costumbres Luis_Ramiro Puntalón_(Granada) Luis_Laforga_González Provincia_de_Kompung_Speu Lockheed_XFV_1 María_Udaeta Meolans Refinado_de_aceites Provincia_de_Mediuna Luis_Ponce Líquen Gran_Premio_de_Italia_de_1953 Manuel_Gregorio_Pelegrina Rangers_newco Presidente_de_las_Comoras Marisa_Provenzano Goma_de_algarrobo Loeblaltica_decorata Quentin_(Pensilvania) Lourdes_Diaz-Trechuelo Menta_de_caballo Micralestes_humilis Quintuples_2000 Rabe_de_los_Escuderos Raión_de_Iŭje Priva Lloyd_Shapley Melocactus_oreas M.P.de_Vos Mautodontha_saintjohni Luis_Concha_Córdoba Procellaria_aequinoctialis Premios_BAFTA_1991 Prehistórica Medalla_de_Bienestar_Público Provincias_de_Hispania Ludwig_Klages Marn._Lap. Louis_I,_Duque_de_Orleans Ramona_(telenovela) Microlonchus_delileana Presa_de_Teton

html map