Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.annuit.to-potrafic.grajewo.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.aurea.to-potrafic.grajewo.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.contrario.to-potrafic.grajewo.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Gerardo_Fernandez_Albor Municipio_de_Liberty_(condado_de_Adams,_Ohio) Rubi_Guerra Romeo_y_Julieta_(sinfonia) Universidad_de_Stony_Brook Gimnasia_aeróbica Régimen_del_apartheid Gilles_de_Binchois Gears_of_War:_Judgment SOL_Lineas_aereas Gelert Unión_Soviética_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Melbourne_1956 Romeria_de_San_Antonio_en_Robledo_de_Chavela Municipio_de_Grant_(condado_de_Osborne,_Kansas) Rock_en_espanol:_Lo_mejor_de_Cuca Inaki_Aiarzagüena Inmigracion_suiza_en_Brasil George_P._Livanos Rodolfo_Vasquez_M República_Ex_Yugoslava_de_Macedonia Riachinho_(Minas_Gerais) Tres_por_tres Reino_shakya Iglesia_de_San_Ginés_(Soria) Richard_Wright_(Futbolista) Gardabera Municipio_de_Naukseni Rio_Argumal Giardiasis Universidad_Kwame_Nkrumah_de_Ciencia_y_Tecnología Ropivacaina Tribunal_de_les_Aigues Roldan_(Santa_Fe) Rinconelidos Frayssinhes Gastronomía_del_sur_de_los_Estados_Unidos Inaki_Saez Universidad_de_Ciencias_y_Tecnologías_de_Togo Rodrigo_Lloreda_Caicedo US-ASCII United_Biscuits Incendio_forestal_de_Malaga_en_2012 Iglesia_de_Nuestra_Senora_de_los_Ángeles_(Vallanca) Gary_Thomas Gedeon_(banda) Municipio_de_Pea_Ridge_(condado_de_Brown,_Illinois) Tyzonne Una_vez_al_año Frutilla_de_la_costa_de_Chiloé Fukushima_II Unió_Federal_Nacionalista_Republicana Gangwon_FC Iglesia_católica_en_Uruguay Ununtrium Treviso_Foot_Ball_Club_1993

html map