Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Albacarón Combustión_completa Villamuñio XHBCD-FM Albardilla Vuk_Stefanovic-Karadzic Chorale_Roanne_Basket Acta_de_ferrovias_de_1921 Ya_viene_el_Sol_(cancion) Actividad_acuosa Vassili_Dokoutchaïev Abrilada_de_1961 Västergotland Videojuego_de_accion_en_primera_persona Aeropuerto_de_Inhaca Colana Coccothrinax_boschiana Clausura_2004 ARMM Viocourt Wiencourt_l'Équipee Aeropuerto_de_Bruselas_Sur_Charleroi Ciudad_Cuauhtémoc_(Veracruz) Clasica_de_Sabiñánigo Zahatar Whole_Foods Viktor_Boichev Alcoroches Vicuna_Mackenna_(Argentina) What_Price_Hollywood? Wiśniewo_(condado_de_Ciechanów) Chryseis Villa_Gran_Parque Zverinac Conservador_(Chile) Ciel Agencia_Espanola_de_Cooperacion_Internacional Chevrolet_TC_2000 WM_VIII Colisión_aerea_de_Charkhi_Dadri Visitas_culturales_en_Jaén Westford_(condado_de_Richland,_Wisconsin) XI_Mundial_FIFA/FIFPro Yothu_Yindi Yolu Club_Villa_Dálmine Volnay Visitas_oficiales_al_exterior_del_presidente_Dmitri_Medvédev Aisen_comuna Afonso_Bezerra XEZON-AM Coddia Viaducto_de_Soria Vanden_Plas Aksai_Chin

html map