Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Brahma-vaivarta_purāná Bananas_(álbum) Barlas Brachyglanis_melas Calendario_de_Ussher_Lightfoot Canón_(geomorfología) Casba_de_Argel Baile_de_máscaras Carex_jamesii Buena_Vista_Social_Club_(documental) Cedric_Gervais Carmen_Jorda Badiana_de_China Carlos_IV_de_España Cantón_de_Chalabre Campeonato_Descentralizado_2002 Carlos_XIII Belleroche CL-517 Cardiopium_stupidum Bartolomé_Salva Camden_(condado_de_Knox,_Maine) Bernardino_Carlos_Guillermo_Honorato_Echeverría_Ruiz CRUCH Belén_(trujillo) Castelnuovo_Magra Camelot_(pelicula) Bioma_antártico Cardenal_Fleury Beaumont-monteux Budismo_tántrico Basílica_de_Lujan Bhagawan Calle_Newton_(Metro_de_Boston) Caledonia_(Dakota_del_Norte) Castres-Gironda Biblioteca_de_Cataluña Borys_Yevhenovych_Paton Celoma Bad_wiessee Catalina_Castelblanco Casas_de_pedro_barba Caserío_Arrizuriaga_Goikoa Cecrope_I Callicarpa_glandulosa CSS-10 CSIT Bola_(topologia) Carlos_Bellvis Bahía_de_la_Abundancia Barbilla Caída_del_Muro_de_Berlín Campin_(estacion) Bollettino_di_studi_ed_informazioni,_Reale_Giardino_Coloniale Brazo_Yaguarí

html map