Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Inti_Rayme Júlio_Sérgio Isla_brava John_Francis_Dillon Karditsa_(ciudad) Julio_Ernesto_Vila Juan_Carlos_Sánchez_Frias Leyenda_del_Quinto_Sol Jaméricourt Kaomoji Juan_Puchades Liga_Nationala La_caza_del_hombre La_Crisis_Política_Polaca_de_1968 Jan_Koprivec Jueves_Locos José_Carlos_"Conde"_Ramos Ivan_Zoroski Lafuente La_Gloria_(Velez_Málaga) Les_challenges_Marche_Verte-G._P._Oued_Eddahab José_Carlos_Mauricio Isabel_I_de_Espana Journal_of_feelsynapsis Jose_Maria_Diaz José_Casquete_de_Prado Ixia Liga_francesa_de_balonmano_2010-11 Jose_Ines_García_Chávez La_Montaña_(Valdés) Joaquin_Ramon_Martínez_Sabina Jose_Trinidad_Morán Jean-Pierre_Grenier Jose_Luis_de_Ímaz Kossuth_Lajos La_venenosa_(película_de_1958) Lauren_Étame_Mayer Invasor_Skoodge L3 Linfoma_linfocítico_de_células_pequeñas Kibo Isopyrum Lettuce_Midorikawa Jon_Pertwee Ladón_(rio) Investigadora Laguna_Dalga_(León) J.H.Rudolph Jaime_de_montesa Jupiter_(mitología) Lao_Tze Intensidad_de_campo_gravitatorio Leptispa_frontalis Ledes Juan_Enrique_Rosales

html map