Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Intermitentes Leptocypris_weynsii Jorge_Perlasca Linux_Sophia La_Tizona Jean_Lorrain Lauren_Conrad José_Domingo_Dávila_Pumarejo Lamothe-Fenelon Las_Aventuras_de_Brandy_y_Mr._Whiskers Liphistiidae James_Ford_(musico) Kitamatsuura,_Nagasaki Leptaleum_hamatum Koboko Kachi-kachi_Yama Jonny_Cruz Isla_de_Chira Leptochilus_neglectus Le_Riols Interprete_de_mandatos Jair_Benítez Joseph_Jenkins_Roberts Jón_Kalman_Stefansson Jardín_Botanico_y_Zoológico_"Living_Desert" Karriarico Iota_Antliae KC-10_Extender Kahlil_Gibran Kaito_Reinya Libre_competencia Katiusha_(desambiguación) José_Perramon Jefea Jérémy_Perbet It_Ain't_Safe_No_More José_Naya Jose_Maria_Perez_Zuniga Juan_de_Litomysl Jardín_Botanico_del_Parque_Nacional_del_Bosque_de_Baviera Iñigo_Cervantes Juan_Carlos_Distefano Jose_Luis_Ayllón La_Vía_Democrática Jose_Adrian_Pérez Liberté_Égalité,_Fraternité Jesús_Nazareno_de_Puelenje Killing_Hellsinki Lista_de_episodios_de_True_Blood Itsamná José_Paonessa Instituto_Tecnológico_de_Culiacán Jiří_Vesely Lago_Toba KV_73s

html map