Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Swinton_O._Scott_III Separación_de_privilegios Santovenia_del_Monte Torneo_Apertura_2013_(Paraguay) Tatuco Tomate_RAF Serge_N'gal Time_stretching Sputteren Tenor_bufo Tenericutes Santuario_de_Loreto San_Vittore_Olona Santiago_do_Cacem Samuel_Castelán_Marini Taenioides_nigrimarginatus Teresa_Gille_Lourenço The_Unborn Szczepan_Sadurski Sermón Sander_canadensis Sevel_Argentina_S.A. Saint_Cyr_en-Talmondais Samsung_Lions Senal_de_video Stercorarius_antarcticus_hamiltoni Teoría_del_ciclo_político_de_Polibio Sinochasea Santiago_García_(deportista) Sección_femenina Toth_Arpad Thaba-Tseka Stegastes_arcifrons Sandra_Gimenez Temor_y_Temblor Segunda_División_de_España_1942/43 Sainte-Croix_(Drôme) Saint_Jeannet Sandouville Suite_checa The_Best_of_David_Bowie_1969/1974 Tiro_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Berlín_1936 Terebraria Torneo_preolimpico_sudamericano_sub_23_de_1960 Sal_de_N-oxoamonio Tierra_de_nadie_(album_de_Nuria_Fergo) Sureste_de_Europa The_wildborns Tecnicas_de_ventas Segunda_Division_de_Espana_1929/30 Santo_Niño_de_Cebú Thomas_Stamford_Raffles Sukadeva Schodde Totally_Awesome

html map