Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Xtabentún_(bebida) WM_8 W_A_S_P Wenji Acutiramus Acanthocosmus Chaunostoma Aeropuerto_Internacional_de_Mexicali Conus_duplicatus WP:250.000 Alberto_Manucho Yingaresca_colasi Zur_Judenfrage You_Had_Me Achyranthes_argentea Aldo_Moro Vignola Chthoneis_dilaticornis Condado_de_Christian_(Misuri) Agalychnis Valoria Albert_Kesselring Y_seguramente_sea_en_su_Honor_(El_Ala_Oeste) Yamato_Ishida Chênehutte-Treves-Cunault Condado_de_Union_(Georgia) Adolf_Reeb A_J_Guyton Alberto_Blanco_(futbolista) Chilita_aurihamata Control_(Wilfred) Concepcion_(ciudad_Chile) Comarca_agricola_de_Guadarrama_(Madrid) WP:RG Virgen_del_Pilerio Zaryá_(Estación_Espacial_Internacional) Aldo_Olcese Clonacepam Combate_de_Maipo Aldeasaz_de_La_Cuesta Constitucion_Argentina_de_1826 Adios,_Pequeña,_Adios Confederacion_Nacional_de_Hermandades_de_Excombatientes Ziggy_Grover Coal_City_(Illinois) Abeja_de_africa Contradanza_de_Las_Varas Concierto_para_piano_n._4_(Prokofiev) Villapeceñil Concord_(Virginia) Acisclo_Diaz Virginia_la_monaca_di_Monza Aeropuerto_de_Penticton Clairvaux_les_Lacs Acatenango_(chimaltenango)

html map