Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Alma_Beltran Copa_Gigantes_de_la_CONCACAF_2001 Copa_Mundial_de_Criquet Alto_Panadés Alexander_Kiseliov Diocesis_de_San_Jose_de_Mayo Amar_en_tiempos_revueltos_(6ª_temporada) Alexander_Lernet-Holenia Croque-monsieur Eberswalde Desamortización_de_Mendizabal Alvaro_Pastor Ammannia_monoflora Edad_Moderna EGFF EBay Amy_Duncan Distrito_de_Saint-Flour Daher_Canedo,_Gary Durandé Dorotéa_de_Sajonia_Altenburgo Almacenamiento_distribuido Alí_Manouchehri Crisis_del_siglo_III Creatures_(Compania) Curupi Cristián_Bofill Cuerpo_de_Bomberos_de_Valdivia Ectopia_lentis Ametralladora_Ligera_Tipo_96 Corsair Alicia_Murillo Cruz_de_la_Cuesta Căpuşu_Mare Ana_Luísa_Escorel Cubas Convencion_sobre_la_Protección_del_Patrimonio_Mundial_Cultural_y_Natural Crema_de_champinón Cultura_de_Birmania Dark_Skies Cortes_de_Monzon_(1375-1376) Alerta_Rocket_(álbum) Desfontainia_ilicifolia Cuzco Edinburg_(Texas) Delta_99_(revista) Crímenes_del_tunel_de_la_muerte_de_Usera Amuelas_(Puerto_Rico) Csejte Dockton_(Washington) Allén_del_Hoyo_(Cantabria) Corapipo_gutturalis Dunkerton_(Iowa) Copa_Mundial_de_Fútbol_Juvenil_de_1989 Dax-30

html map