Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Carta_a_los_españoles_americanos Cabeza_de_fauno Balon_de_Oro_1968 Cable_(Marvel_Comics) Bryan_Staring Bandera_de_la_guajira Baix_Emporda_Bajo_Ampurdan Baja_polar Cabañaquinta Banda_del_Río_Salí Castillo_de_Artana CN_Helios_Zaragoza Chalipanga Caucalis_lappula Buque_escuela_General_Baquedano Baryxylum_dubium Bibliografia_Afrobrasilena Carlsbad_(California) Cantones_de_Dordoña Centro_Harvard-Smithsonian_para_Astrofísica Brachirus_siamensis Carpo_(mitología) Castillon_(Canton_de_Arthez-de-Bearn) Betula_paraermanii Chaliapin Casos_peor,_mejor,_y_promedio Carlos_Hugo_Hidalgo Caceres_Ciudad_de_Baloncesto BWV_831 Caimán_Menor Campo_de_tiro Cass Bandurria_(desambiguación) Caracoles_y_juntas_de_buen_gobierno Bollingen_Foundation Caipiroshka Caseoides Brennu_Njáls_saga Campanula_cenisia Bogdan_Lobont CASA_HC-144A Bryconamericus_pectinatus Caupolicán Buxières_sur-Arce Blousson-Sérian Bolitoglossa_tzultacaj Campeonato_Mundial_de_Triatlon_Ironman Campeonato_Sudamericano_Sub-20_de_1964 Basso_profondo Blanco_Estrade Caliente Calcipotriol Barrio_de_yagüe_(logroño) Brew Castillo_de_Sant_Vicenç_de_Castellet

html map