Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Ken_Terrell Jardin_Botánico_de_Investigacion_de_Hannoversch_Münden Jeanne_Gang Kantunil_Kin Ligue_1_1993-94 Jean_Michel_Boursiquit Laurent_de_Gouvion_Saint-Cyr José_Espínola_y_Peña John_Peers Kedichem Ligny_en-Barrois Jose_Mallqui Laguna_de_Ranchos Laxe_(La_Coruña) Las_Delicias_(Entre_Ríos) José_Nicolás_Vizcarra LHS_1827 Jose_Joaquín_Edwards_Ossandón Kia_Sephia Jose_Joaquín_Valdes_Valdés Jijiji K._Sune_D._Bergström Instituto_Nacional_de_Técnica_Aeroespacial_de_España Lansing_(desambiguación) José_Guillermo_Dalence_Salinas La_Noche_(banda) Latin_(instrumento) José_Lázaro_Galdiano La_lección_de_anatomía_del_doctor_Tulp Jean-Luc_Goddard Laertia Jonathan_Demme Josh_Todd Lindbergella Le_Beugnon Jorge_Navarrete_Martinez James_J_Dickson Köslin La_Digne_d'Aval Jozsef_Mindszenty Javier_Marin_Acatitla Koffice La_vida_de_brian Limoneros_de_Rio_Grande José_de_Zavala_y_Esquivel KV_332 Joseba_Agirre_Oliden Ironclad_(cómic) Legion_de_Super_Heroes Lidia_Ruiz_Salmón José_Antonio_Sánchez_(político) Isla_Luigi Juan_Gualberto_Valdivia_Cornejo José_Elías_Curi_Lambraño Lengua_Tupí

html map