Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Segunda_patria Teleshow Santa_Lucía_Chacalcingo Skyress Stacy_Dragila Tithymalus_gaillardotii The_Cheetah_Girls:_One_World_(álbum) Torneo_Nacional_B_1986_1987 San_Juan_Damasceno Stadelmeyer The_last_tour_on_earth Salvia_sclareoides_var._baetica Senescal_de_Gondor Savasse TSQV Simbolismo The_Keep_(película) Sluzba_Bezpieczeństwa_Ministerstwa_Spraw_Wewnętrznych Señorío_de_Sanlucar_de_Barrameda Saint_Julien_de_Briola Tambo_de_Zapahuira Sistema_de_Informacion_de_Empresa Smaragdina_impressicollis Sectores_de_produccion Tomate_inglés Sybil_(película_1976) Svante_Thuresson Sly_raccoon Sao_Carlos_(São_Paulo) Thesprotiella_bicorniculata Saff. Sitio_Arqueológico_de_La_Venta Substantive_due_process Santacruz_(Narino) Titirijí_pío San_Lupo_(Italia) Sainte_Marie-Cappel Team_High_Road Sainte_Colombe_(Charente_Maritimo) Sapintus_madangensis Sedum_lazicum Toldillo Selección_de_fútbol_americano_de_Corea_del_Sur Stenaliodes_arnoldi San_Jose_(Baleares) Torneo_de_Integración_Nacional Torre_de_televisión_de_Berlín Torneo_de_Brasilia Simeon_Foucault Senegalia_glomerosa Travel Salt_Lake_City Templo_de_Las_Vegas Slim_Shady Serranía_del_Interior

html map