Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Poropuntius Nefertity Norður-Mulasýsla Paris-Roubaix_1992 Pagellus_bellottii Organizacion_territorial_de_la_Republica_Srpska Mythimna_impura Podachaenium_skutchii Obispo_de_Bradford Mysolaelaps Parque_Nacional_de_Guadarrama Nueva_arqueologia Nickelodeon_(película) Nivel_de_ejecucion Pase_desespiadoso_de_Homer_y_Ned Nunomoral Parque_Natural_de_Sierra_María_Los_Vélez Oswaldo_Baca Palamós_CF Método_del_ritmo Ojos-Albos Periodo_Preclasico_de_America Norm_Mager Ontologia_del_Actante_Rizoma Palacio_Castillo_de_Alaquas Niclouxia_saharae Método_analítico Orosi_(volcán) Müll.Arg. Nath_sampradaia Plaza_Oeste Máscaras_(Star_Trek:_La_nueva_generación) North_Tustin_(California) Neottia_strateumatica Parsippany-Troy_Hills Pelegrín_Clavé_i_Roquer Pantalla Pastafari Pastura_alcalina Pierre_Gilliard Pebera Nueva_piel Narciso_López_(futbolista) Piragüismo_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atenas_2004 Ozotocerus_bezoarticus Pep_Munne Neobracea Música_popular_brasileña Nigritella_rhellicani_var_rosea Pases_del_toreo Natasha_Romanova Palacio_de_Valdés_Salas Oros_bajo Olaso Pirro_de_Epiro

html map