Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Lutroforo Raja_spinosa Ramón_Vilalta Manasarovar_(lago) Marquesado_de_la_Algaba Lowgar Ramon_Alberto_Aguirre_Suarez Queso_de_bola Lotta Rebelion_en_la_carcel_de_Attica Gobioides Lutjanus_aratus Mia_(pelicula_argentina) Quelentaro Procuradora_en_Cortes Gonzales_(Luisiana) Maria_Luisa_Berneri Provincia_de_Badajshan Lukas_Jaramillo-Escobar María_Victoria_Fernandez_Espana Matías_Escalera Recta_numerica Los_Reyes_(Costa_Rica) Probosca_comata Mijail_Saakashvili Procesion_das_Xás Pretense_(Stargate_SG_1) Real_Escuadron_de_Yates_de_Sidney Marganell_(Barcelona) Lucio_Afranio Principes_de_Novgorod Metrica_de_Friedmann_Lemaitre-Robertson-Walker Mario_Pagano Grabacion_elecromecánica_analogica M-32_Multiple_Grenade_Launcher Quarren Luis_María_(Billo)_Frometa Maulde Lobivia_westii Manuel_H Puerto_la_Cruz Lockheed_XFV-1 Puygaillard_de-Lomagne Provincia_de_Zambezia Ratas_vizcachas Michael_Graziadei Pseudaphya_ferreri Presidente_de_la_Republica_de_España Primera_Division_de_Espana_1952_53 Rebeca_(personaje_bíblico) Luis_Yánez-Barnuevo_Garcia MCR Potoxylon Mantellisaurio Reacciones_de_alcoholes

html map