Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Guarnición_del_plato Anaxibia Ave_End Herramienta_de_desarrollo As_(diario) Hotel_Savoy_(Rosario,_Argentina) Anncol Arebel Molokai_(película) Auronzo_di_Cadore Hawar_Taher Moovweb Moscow_(Tennessee) Avaris_(Egipto) I4040 Helleborine_purpurata Mortadelo_y_Filemón_Valor_y_.._¡al_toro! Ave_del_paraiso_de_Raggi Hellville_de_luxe Harry_Dexter_White Atanasio_Torres_Martín Muliza Mobutu_Sese_Seko_Nkuku_wa_za_Banga Movimiento_por_los_derechos_de_las_personas_con_discapacidad Av._Figueroa_Alcorta Avenida_Franklin_(Metro_de_Nueva_York) Arturo_Tudor Iberia_SC Hierba_tercianera Guerrilleros_Españoles ISO_3166-2_UY Hispana_Esperanto-Junulara_Societo Angraecentrum Helianthemum_apenninum_var._apenninum Anemone_fasciculata Haplochromis_worthingtoni Ann_Arbor_(Míchigan) Monosilabo Astrapoterios Hystiopsis_maxima Ascium_japurense Misodendron Horacio_Giberti Arroyo_Cordobés Art_pop Arteria_genus_descendens Avenida_teniente_general_luis_j_dellepiane Argyroderma_delaetii_var._purpureum Andy_Roddick Moses_Tanui Atiliano_Auza_Leon Helle_Thorning-Schmidt Mortadelo_y_Filemon_El_dopaje_¡Qué_potaje! Argentina_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Albertville_1992 Hazme_reir_y_serás_millonario

html map