Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Agustin_del_Castillo_(pintor) Veces_por_unidad_de_tiempo Villamayor_del_Condado ZM_La_Piedad-Santa_Ana_Pacueco Victor_Alexandre_i_Benet Aeropuerto_de_Perm-Bajarevka Agustín_Díaz_de_Mera_García-Consuegra Abadia_de_Saint-Denis Aductor_del_dedo_gordo_del_pie Veshenskaya Agua_Clara Volcán_El_Altar Alcatel_Mobile_Phones Zaw Condado_de_Colfax Vaux_les-Saint-Claude Walter_Samuel Wilhelm_Carl_Heinrich_Grosser Chiusa_(Italia) Clinton,_Illinois Valle_bajo_del_awash Charles_Sutherland_Elton Villamartín_(Cádiz) Valery_Larbaud Wing_Chun Condado_de_Mellette Vocabulario_manual_de_las_lenguas_castellana_y_mexicana Westfield_Topanga Alberto_Diez Vía_Aurelia Condado_de_Ablitas WP:3R Weldon_Spring_(Misuri) Variables_hidro_meteorologicas Aeropuerto_de_Grenoble_Isere Yannick_Bapupa Agua_misteriosa Villa_Dulce Chumbawamba Viaducto_Crni_Kal Vuelo_3054_de_TAM_Linhas_Aéreas X-Evian White_Star_Line Club_Deportivo_Universidad_Católica Alberto_Urroz Vogorno Cold_Turkey Codringtonia_acarnanica Abadilla_de_Cayón Aeropuerto_Santiago_Pérez Alberto_Lauro Abies_equi-trojani Vriesia Cipres_del_Atlas Abū_Ali_ibn_Sīna

html map