Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Asociación_nacional_de_fútbol_de_la_FIFA Aranda_(desambiguación) Huracán_Alicia Heroe_por_accidente Holandés_errante Andres_Felipe_González Misterios_gloriosos Angelus_(personaje) Idioma_falisco Milwaukee_Road_clase_EP-1 Haeromys_pusillus Husos_horarios_de_Mexico Atentado_contra_jose_canalejas Asambleas_Demócratas_de_Wyoming,_2008 Grupo_empresarial Mirobrigense Anould Helados_EFE Holosteum_umbellatum_var._oligandrum Guanilato_de_calcio Atletismo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Londres_1948 Historia_de_Rusia,_1892-1917 Antonio_Maria_Barbieri Guardialfiera Arroz_pegajoso Arquidiocesis_de_Tunja Morinda_quadrangularis Mundubbera_Grevillea House_of_cards Gábor_Babos Montañas_de_Prades Grottasöng Artal_III_de_Pallars_Sobira Historia_de_egipto Hesperocyparis_montana Montanas_Baikal Ascou Gustav_Kirchoff IL-2_Sturmovik:_Battle_of_Stalingrad Guía_de_ondas Moldavanskoye Ankh_copto Anagallis_arabica Arius_microcephalus Hasbro_Inc Andalucía_como_matria Angus_(Escocia) Armónico_(musica) Araucania_(region) Athemus_bilamellatus Arrumano Hoverla_Ivano-Frankivsk Movimiento_de_independencia_indio Helianthemum_virgatum_var._setosum Huracan_Erin_(1995)

html map