Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Vinagre_de_jerez Agamenon_(desambiguacion) ATC_(Argentina) Choffatellinae Congreso_de_Abril Xie_He_Xian Aeropuerto_Internacional_de_Chucumata Claudio_Bombarnac Zelda:_A_Link_to_the_Past Colegio_Salesiano_de_Huancayo Veronita Codigo_de_aeropuertos_de_IATA Williams_Engineering Zahorí Abdul_Ghani_Baradar Wadi-as Adam_Szalai Charles_Throsby Châteaux Via_Podense Abismo Ciudad_López_Mateos Wáshington,_D._C. Contrabando_y_traición Clementina_(fruta) Waldemar_Zboralski Yalour Adolfo_Bonilla_y_San_Martín Yulia_Yefímova V_distrito_electoral_federal_de_durango Viçosa_(Minas_Gerais) Acharnaikos_F._C. Agapito_Ledo Aeropuerto_de_Vitiazevo Vitali_Mutkó Aegus_notarii_gracilis Codename:_Sailor_V Chet_Carlisle Xeronimo Vukojevic Aerides_quinquevulnera_var_farmeri Zenevredo Valderies Clarisia_nitida Chris_Noth Abierto_de_australia_2001 Conjura_de_Bedmar Vulaines_les_Provins Vermont/Sunset_(Metro_de_Los_Ángeles) Chiloe_(provincia) William_Penn Ad_dawa Abukuma Aeropuerto_Internacional_de_Maiduguri Acto_de_graduación

html map