Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Paul_Benacerraf Pedro_de_Arce Oligoscias Náchod Nuestra_Natacha Nancy_Varian_Berberick Nerviano Partula_radiolata Politécnico Pleopeltis_pinnatifida Museo_de_Tanques_Parola Pacífico_(Malaga) Peonia_china North_Bay_Shore Muzaffar_Ahmed Nevado_Charquini Partido_Popular_Social_Cristiano P_J_Redoute Orden_de_carlos_iii Parque_de_Investigacion_Biomedica_de_Barcelona_(PRBB) Parque_natural_de_la_Puebla_de_San_Miguel Pleurocera_walkeri Oligoqueto Nepenthes_truncata Parupeneus_chrysopleuron Onmyoza Pensilvanos Paradoja_electoral Perrine_(astronomo) Pachynectes Máṇḍala Otón_II_el_Sanguinario No_time_to_think Opuntia_megacantha Pedro_de_Castelnou P.A.Cox PEACH_LIME//SHAKE Piper_PA_40 Nathalie Ortocupularrotonda_decagonal_elongada Peter_Hacker Navio_Frances_Napoleon_(1850) Plecostigma Palomar_(España) Oláh Pokemon:_Mente_Maestra Paulina_de_Wurttemberg Pontellà Orquesta_de_Cámara_de_la_Ciudad_de_México,_A_C. Na_Burguesa Paretroplus_kieneri Myriophyllum Positividad Plaza_de_San_Pedro_de_Roma Nicolás_Abumohor

html map