Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Neck_&_Neck Necho Nohant-Vic Perla_Suez Nahalin NRJ_12_3D Oshin Naram-Sim Paralo Perezia_variabilis Pierre_de_Monteruc Pedro_Vigil Planta_de_energía_nuclear_Fitzpatrick Paz_de_Basilea Películas_de_zombies Pedro_Iturralde_Quintet Olimpia_de_Asuncion Oliveiro_Alvarez_González Otoque Pluchea_balsamifera Pico_Simon_Bolívar Naiboa Museo_de_Historia_de_la_Ciudad_(Callosa_de_Segura) Ningyō_jōruri Países_Bajos_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Invierno_2002 Paranapiacaba_costalimai Nuestra_Señora_de_la_Asunción_(1772) Penelope_Ann_Miller Posibilitum_Business Panzer_Division Nosotros_los_nobles Navarro_(desambiguación) Patriarcado_Latino_de_Jerusalen Otwell_(Indiana) Pl._Asperif._Nucif. Pequeno_Hangleton Palacio_estatal_del_kremlin Odontolabis_quadrimaculata Pikit Namu NYSE Paul_Joseph_Barthez Philadelphia_Big_5 Polvo_asiatico Ophrys_aranifera_f._semilunaris Pancho_Jasen Patrick_Helmes Pedro_García_de_la_Huerta Pistacia_vera Navianos Partido_Popular_de_Aragón Pedes Nipa_fruticans Partido_independiente_de_color Plataforma_A_de_General_Motors_(tracción_trasera)

html map