Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

José_Ignacio_Rodriguez Juan_I_de_La_Marche Juan_Francisco_Saenz-Vazquez_de_Quintanilla_y_Sendín_de_Sotomayor Isla_Fabre Kushtagi Iván_Mejia_Alvarez Jardín_Botánico_Wrigley Kingston_Communications_Stadium Juego_L Linea_Ca3 Lesage_(Virginia_Occidental) Julia_Vólkova Juan_E._O’Leary Leyenda_Negra_de_la_Inquisición_Espanola Leones_Britanico-irlandeses Libertia_arundinacea John_Doeg Letrado Leopoldo_Augusto_de_Cueto Ley_de_Kirchhoff_de_la_radiación_térmica Jim_Johnston Kiki_Camarena Irving_Fisher Libros_para_Principiantes Iron_Man_2 Link_(pelicula) Lista_de_capitulos_de_Cuéntame_como_paso Josep_Maria_Triginer_i_Fernandez Le_Plessis-Robinson Irajatherium Labroidei Jean_Noel_Perrier_Doumbe Jugon_les_Lacs Jarkov John_Barth Iván_Brzić Jongo Juan_Fernandez La_Riera_de_Covadonga Lago_Püha José_Maria_Julián_Mariano_Escrivá_Albás Kernouez Joan_Barter Le_Faouët_(Morbihan) Juana_Pinés Ivan_Leko La_reina_Cristina_de_Suecia La_statue Lista_de_mamíferos_de_Guatemala Ko_Tao Köchel Jesus_Catalá_Ibáñez Jardín_Botánico_Martha_Springer La_Negra_Sosa Jacques_Fersen

html map