Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Konjic_(Federación_de_Bosnia_Herzegovina) Kasimir_Romuald_Graff Janez_Vaijkard_Valvasor J.J.Rodr. José_Mariano_Batres_y_Asturias Isla_Ascensión_(Guaitecas) Ipomoea_bilobata_var._emarginata Juventudes_Comunistas_de_Chile Intereconomia_TV La_Taha_(Granada) Intendencia_de_San_Miguel_de_Tucuman Jack_Twyman La_Poveda_de_Soria_(Soria) Iparguns JJ_Lopez Instituto_Tecnológico_Superior_de_San_Luis_Potosi,_Capital LNFA_2009 Inversiones_Alsacia La_expulsión_de_los_mercaderes_(El_Greco,_Madrid) Itzcoatl_Tonatiuh_Bravo_Padilla Linea_115 Jambatan_Seri_Wawasan Labrus_merula Lidija_Franklin Lenguas_maba Jesús_Suárez K_209 La_Cantuta Jorge_E._Illueca Islip Instituto_Max_Planck_de_Matemáticas Leutea L'ubomir_Jahnatek Jardin_Botanico_Komarov,_Herbario_e_Instituto_Botanico_de_Bakú Instantbird Interisleña Jesus_Vasquez_Vasquez Ipomoea_zuccagnii Kamut Joao_Lopes_(padre) La_tángana Kavala_FC José_Claudio_Aranzadi_Martínez João_I_del_Congo Kochi_Kochi Jules_Amedee_Barbey_d'Aurevilly Juan_Cano_Ballesta Jinojo K._Thothathri Jaime_Julio_Aguilar Jose_Miguel_Perez Juanino Jonathan_Littell Isla_de_Malpelo José_Maria_Acha_Valiente

html map