Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Afinidad_(sociología) Xylopicrum Villaviudas_(Palencia) Voltaire_(Dakota_del_Norte) Compañero_del_Alma_elegia_a_Miguel_Hernandez_poeta Afghan_Premier_League_2012 Vitória_das_Missoes Consejo_Consultivo_de_Radio_y_Television_(Peru) Zaqueo Cis_konoi A_braun Albigny-sur-Saône Children_of_the_Corn:_Revelation Chérizet Aberdaron Cien_Anos_de_Soledad ZOFRI Yuknoom_el_Grande Cis_grandicornis Condado_de_Peñalver Vila_Heliopolis_(Sao_Paulo) William_Tharp_Watson Zona_de_Ocupación_Soviética Consejo_General_(Francia) Valle_de_Palm Chronos William_Conklin Westchester_Square-Avenida_East_Tremont_(linea_Pelham) Agrazón Club_Atletico_Guaraní_Antonio_Franco Concierto_para_violín_n.º_2_(Bruch) Villa_Grisolia_(Est._Achupallas) Vicuna Vasili_Chichagov Wurttemberg-Baden Constantino_Urbieta Ai_y_Makoto Able_Archer Conferencia_de_Genova Condado_de_Glynn Vollore_Montagne Zarceta_de_los_rastrojos Agathaea_amelloides Cohors_I_Cantabrorum Verdades_peronistas Conmutacion_(Valvulas) Aglicona Aacca Y1P_28 Yak_3 Yuri_Bondarev A_stahl Agencia_Meteorologica_de_Japon Christiane_Nüsslein_Volhard Zoologico_de_Vigo

html map