Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Vacuola Club_Atlético_Victoria Cidrolao Aelfwino_de_Deira Zocos Cierre_relampago Vuelta_a_Andalucía_1991 Alecs_Recher Vpn Ciclo_de_Carnot Clase_Moltke York_Haven_(Pensilvania) Chatenay_(Ain) Znamensk_(Astracán) Vinos_de_España Alcaldes_de_isla_cristina Clasificacion_Unesco_4_dígitos Cloruro_de_mercurio Album_de_estampas_inglesas_con_el_ex_libris_de_María_Cristina_Reina_de_Espana Afroapoderus_centralis Vernet Aerides_fenzliana Congreso_de_la_haya Zapata_(desambiguación) Aika_r_16:_virgin_mission Al_Yazzar_as-Saraqusti Academia_de_arquitectura_de_Berlín Virargues Agencia_Tributaria_de_Andalucía Alan_Curtis_(clavecinista) Cistus_incanus_subsp._creticus Agentes_secretos Abbéville_la_Rivière Aconcagüa Vervant_(Charente_Maritimo) Clase_Álvaro_de_Bazán Vítor_Manuel_De_Aguiar_e_Silva Wilfredo_Pareto Abbad_III_al-Mu'tamid Zinckenita Cong_hòa_Xa_hội_Chủ_nghĩa_Viet_Nam Vuelo_3407_de_Continental_Connection_(operado_por_Colgan_Air) Chirona Alba_Rodríguez Aeropuerto_de_Saint-Etienne-Boutheon Clásico_del_Suroccidente Wikipedia_en_arabe_egipcio Yancarlo_Casas Alagasta Comanchesaurus Colisión_aérea_en_el_Gran_Cañón_de_1956 Chica_Maravillosa_II ARAMIS Clásico_de_Los_Andes Valla_de_Melilla

html map