Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Saint_Ouen_sur_Iton Sacbé Shark_(serie_de_TV) That_One_Night:_Live_in_Buenos_Aires Te_Quise_Tanto Sociedad_general_de_ferrocarriles_vasco_asturiana Strike_up_the_band Submarinos_Tipo_212 The_Nativity_Story Terremoto_de_Oran_1874 Schistura_crabro Satie Sergio_Hernández_(artista) Segunda_División_de_Chile_1962 The_Standard Sancho_el_Fuerte San_Antonio_(municipio_de_San_Luis_Potosi) Sisyrinchieae Sederot Santa_sede Temporada_1942_del_fútbol_chileno Seleccion_de_rugby_de_Georgia Satapatha_brāhmaṇa Sandy_Island Secularizacion Senales_de_trafico_de_indicación Saint-Urbain_(Vendée) Silajit_Majumder Thomas_Cromwell_conde_de_Essex Texmaker Touchardia Tomasa_de_la_Quintana_y_Aoiz Thalia_(mitologia_griega) Sergio_Munoz Tefft_Johnson South_Pekin_(Illinois) Tesoro_de_Aliseda Semi-Contact Sam_Warburg Susana_Dupré Salsa_blanca Sereno_Watson The_Guns_of_Navarone Simon_de_vos Stratonikeia TNA_Championship Stanza Takifugu_radiatus San_Agustin_de_Echevarria Tetraberlinia_microphylla The_importance_of_being_idle The_tramp Saints_(Yonne) Saint_Eugene_(Saona_y_Loira) Tratado_de_Ilbesheim

html map