Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Emmen_(Lucerna) Familia_(biologia) El_marques_de_Bolibar El_Plan_C Felipe_Flores_(futbolista) Face_off Fanta_4 Elecciones_municipales_de_Nicaragua_de_2008 Estación_del_Nord_(Barcelona) Escuadron_Aéreo_Nº_3_de_la_Fuerza_Aérea_Uruguaya El_(desambiguación) Enrique_Martinelli El_Angosto Estación_Puerto_Madero Figulus_joliveti Family_Jewels Estacion_de_Ruben_Darío Estacion_Escalada Escalafón_militar_de_la_armada_mexicana Estación_de_Turin_Puerta_Nueva Fernan_Perez_de_Guzman Espadas_de_Qādisiyah Estadio_Federico_Schwager Erik_Bongcam_Rudloff Estados_miembros_de_Naciones_Unidas Fan_Club Elecciones_al_Parlamento_de_Andalucía_(1986) Eurocopter_AS565 Elecciones_presidenciales_de_Georgia_de_2013 Francisco_Castillo_Fajardo Flavoproteina Espana_en_2006 FC_Spartak_Yoshkar-Ola Eduardo_Aninat_Ureta Estación_de_Cocheras_(Metro_Ligero_de_Madrid) Estacion_de_Gilet Facultad_de_Ingeniería_y_Ciencias_(Universidad_Adolfo_Ibáñez) Emilio_Recabarren Every_Teardrop_Is_a_Waterfall_(EP) Emily_Ruete Euphorbia_pubescens_var._subglabra FIA_2-Litre_World_Rally_Cup_for_Manufacturers Estación_de_esqui_La_Covatilla Extensio Elecciones_presidenciales_de_la_Republica_de_China_de_2008 Escarificacion_(jardinería) Escuela_Hayashi Exodus_(álbum_de_Bob_Marley) Festival_de_Cine_Documental_de_Navarra_Punto_de_Vista Fedération_Internationale_du_Sport_Automobile Elecciones_griegas_de_2004_al_Parlamento_Europeo Eurocanción_2001 Eleuterio_Aramburú Factor_intercambiador_de_nucleotido_de_guanina Francisco_Javier_Cuaresma

html map