Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

El_caballo_y_su_niño El_cuartito Filosofía_experimental Erethistoides_cavatura Francisco_García_Gómez_de_Mercado Fando_y_Lis Erzsebet_Cseszneky Felipe_Guréndez Fontenay_près-Vezelay Ellipanthus_sterculiaefolius Estela_de_Carlotto Escuela_palatina_de_Aquisgrán Estación_Ferroviaria_de_Caminha Environmental_Science_&_Technology Entrenadores_del_Club_Atletico_Boca_Juniors Eloy_Linares_Málaga Estadio_Malvinas_Argentinas,_Los_Polvorines Force_Of_Habit Festival_de_Vina_del_Mar_2008 Estacion_El_Jaguel Ettore_Chimeri Escala_Mayor Fante Eithel_Sirion Felipe_Mora Facultad_de_Filosofia_y_Letras_(Sede_25_de_Mayo) El_leon_y_la_domadora El_señor_Ibrahim_y_las_flores_del_Corán El_lado_luminoso_de_la_vida Esteban_Fernandino Escudo_guayanés Embalse_de_Quebrada_de_Ullum Exposiciones_en_el_Museo_del_Prado Encomium_(album) Esteban_J._Palomera Eurovision_1984 Franco_canadienses Fort_Greely_(Alaska) Escuela_de_Ingenieros_Industriales_de_Albacete Fog_machine El_retablo_de_Agrellano Francisco_Javier_López_Pena Epilobium_incanum Euphorbia_tortistyla Engineering_Test_Satellite_7 Euphorbia_duseimata Festival_de_la_chicha_el_maiz,_la_vida_y_la_dicha Fernando_Moran_Calvo-Sotelo Estadio_Jose_Mangrinan Exploración_de_la_Luna Enciclopedia_judia El_mensajero_(biografía) Ehrharta_panicea_var._mucronata Francois_Bedarida Elecciones_al_Parlamento_de_Cataluña_(1980)

html map