Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Renny_Ottolina Fundacion_Oroibérico Fretes Tribunal_de_Exámenes_Mágicos Reologico Rutenia_Subcarpatiana Ría_de_Huelva Gastronomía_de_Punyab Gastronomía_extremena Tropidolaemus Municipio_de_North_Seward_(condado_de_Stafford,_Kansas) Rutenos Musarana_Canaria Urtain,_el_rey_de_la_selva_.._o_así Rondalla_Tres_Columnas República_Catolica_del_Ecuador Gas_nervioso Republica_autónoma_de_Naxciván Utricularia_longirostris Municipio_de_Owen_(condado_de_Clark,_Indiana) Sabana_Hoyos_(Arecibo) Rodolfo_Félix_Cárdenas Rosales_(Córdoba) Rio_Tjung Robert_M._Parker,_Jr. Fórmula_3_Britanica Futbol_en_los_Juegos_del_Pacifico_de_2003 Trienio_Bolchevista Gamescom Universal_Mediterránea USS_Dwight_D_Eisenhower Gastrotheca_williamsoni Municipio_de_Garnes_(condado_de_Red_Lake,_Minnesota) Imperio_de_China Inquisicion_portuguesa Municipio_de_Ohio_(condado_de_Stafford,_Kansas) Iglesia_Nacional_Presbiteriana_de_México Ildefonso_Pereda_Valdés Utricularia_praelonga Trichopilia_brevis Río_Tuela Trois-Villes Robotica_industrial Municipio_de_Ridley_(Pensilvania) Gircourt_les_Vieville Universidad_de_Scranton Rosello Rodrigo_Ubilla Uñas_ásperas_azules U.P.B. René_Caillié Uvas_de_San_Juan Fundacion_Teletón Triplochiton_scleroxylon Garalian_Steiner

html map