Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Monte_Aguila_(estación) Avenida_de_Las_Américas_(Bogota) Gárgolas_(Vampiro:_La_Mascarada) Hugo_Kogan Antonio_Camacho_Diaz Momia_de_San_Andrés Moyencourt_lès_Poix Heinrich_Theelen Morande_con_compañia Angel_Planells_i_Cruanas Hari_Singh Asamblea_Nacional_de_Eslovenia Anselmo_Barreto Muestra_(señal) Antonio_de_orleans Horseshoe_Beach Moco_de_pavo Hector_González_Perez_de_Villar Helibelton_Palacios Monorraíl_de_Jacksonville Montes_Gallatin Mordellistena_angusticeps Antoni_Tapies Hipótesis_(linguistica) Antonio_López_Merino Heiwiller Henry_George_Jr. Application_Protocol_Data_Unit Arthraxella Ano_1826 Annette_Bening Arauco_(ave) Holden_Astra Apeadero_de_Maçainhas Monasterio_de_Santa_Maria_de_Bujedo_de_Juarros Autovía_de_la_circunvalacion_de_Las_Palmas_de_Gran_Canaria Andries_Pretorius Moe_Irvin Monumento_natural_Piedra_del_Cocuy IV_Trofeo_Villa_de_Madrid Hugo_Miguel_Bressano_Capacete Gustavo_Luis_Breide_Obeid Guerras_Mitridáticas Axil Guillermo_de_la_Dehesa_Romero Aramburu_Salinas Halichoeres_zeylonicus Monte_Miletto Astyanax_bourgeti Hithlum Ministere_de_l’Enseignement_superieur_et_de_la_Recherche Arte_ASCII Hibiscus_physodes Hyalocis_yakushimensis Moledo_(Lourinha)

html map