Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Portugal_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Pekin_2008 Plan_de_emergencias_en_transporte_de_viajeros_por_ferrocarril Poilao Nuestra_Senora_de_la_Merced_(pintura) Oton_Župančič Patricia_Wettig Ora_TV Nombre_de_dominio_internacionalizado Organización_Árabe_de_Transportistas_Aereos Ophrys_tommasinii_ssp._araneola Pittosporales Pileo_(mitología) Místico_(embarcacion) Naqshbandiyya Posada_(pueblo) Music_for_the_Masses Nobuo_yamada Ononis_procurrens_var_spinosissima Onee-sama Pegaso_(astronomia) Nadia_Haro Philydor_erythronotus PC-6 Nene_Manfugas Placilla_de_Peñuelas Pete_Michels Neuroproteómica Organismo_de_Soporte_a_Direcciones_(ASO) Patrón_de_moiré Once_Caldas_S._A. Phillips_(Nebraska) Pato_pachón Notación_musical_francobelga Peptidoglucano Plesiops_nigricans Paul_Armony Orquesta_Sinfónica_del_Vallés Observatorio_meteorológico Platanaceae Pico_bataraz_chico Patrimonio_de_la_Humanidad_en_Omán Pershotravensk Patricio_Núñez_Henríquez Peggy_Cabral Pipas Patagónica Pentatleta Nabari_no_O MusikCube Nardosmia_denticulata Phaca_fendleri Nasi_goreng Playa_naturista Nuflo_de_Chávez_(provincia) Norwood_Calle_205_(línea_Concourse)

html map