Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Pelequén Onice Plusiotricha Podarcis_tiliguerta Pico_Ego_Aguirre Oleg_Lisogor Nevada_Express Plaza_de_la_virgen Naram-Sin Paulo_Bento Neva_(grupo_de_música) Oreonesion_testui Numero_de_Biot Nodulo_polimetalico Peñón Noviembre_de_1980 Pietà Naturalis_Historia Mycetina_luzonica Parasite! Origin_Systems_Inc Paraje_natural_Parque_del_Molino_del_Agua Nielles_lès_Calais Peperina_(1981) Parker_pen_company Oliver-Valdefierro Orden_(teoría_de_grupos) No_one Número_Identificacion_Personal Okologisch-Demokratische_Partei Parus_atricapillus Museo_Provincial_de_Bellas_Artes_de_Zaragoza Paul_WS_Anderson Paratomoxioda_brevis Poesia_escaldica Palacio_Real_de_la_Granja_de_San_Ildefonso Playa_de_tabarca Narciso_temprano Orteguaza_(Florencia) Potamogetonales Peso_superwélter Paredes_de_cultivo Ordono_II_de_León Märzenbier Petrel_acollarado Nikolai_Kondratieff Oaklawn-Sunview_(Kansas) Partido_Liberal_(Chile,_1998-2002) Observatorio_naval_de_los_estados_unidos Oficina_de_Censo_de_los_Estados_Unidos Nizam_al_Mulk Pedro_Javier_Reguillo Plan_general Orchis_morio_ssp_champagneuxii Oxyria_digyna_f._elatior

html map