Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Pithecellobium_auaremotemo Nikola_Milojević Oscar_1980 Nananthus_dyeri Museo_del_Fuhrer Parque_Nacional_Marino_Saguenay-St._Lawrence Pontecorvo Nueva_creación Nov._Holl._Pl. Portal_do_Intercâmbio Oruguero_dorado Plaza_Aníbal_Pinto_(Temuco) Pezilla_de-Conflent Piotr_Świerczewski Pintor_gótico Nicholas_Maw Poręby Plaza_del_Santo_Ángel Operadores_de_la_clase_de_traza Nueva_Netherland Octopodiformes Museo_de_los_Niños_de_Caracas Piton_burmese Pontificia_y_Nacional_Universidad_de_México Opuntia_sphaerica Oscar_Germaín_de_la_Fuente_Maureira Pigmentocracia Nicolás_Medina_Ríos Plats Pedro_Lanzani Pau_dos_Ferros Persicaria_hydropiper_var_eglandulosa Platyseius Natalia_Via_Dufresne Pintura_neoclasica Plaza_de_Toros_Maestranza_César_Giron Pecia Pierce_Brodkorb Nick_Hegarty Poesia_mayor_en_Guadalajara_(anotaciones_poéticas_y_críticas) Piatijatski Parque_Nacional_Sipacate-Naranjo Pilote_(historieta) Parque_natural_del_Macizo_del_Montgo Oystein_II_de_Noruega Pedro_Avelino Peter_Papp Ovalos Parroquia_Francisco_de_Miranda Nevado_de_santa_isabel Pedro_Gilabert Pluralismo_(filosofía) Niccolo_Semitecolo Parmenides_(diálogo) Playa_de_Ostende

html map