Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Bésame,_tonto Central_San_Carlos Benjamín_Mendoza_y_Amor_Flores Bates_(Arkansas) Biofísica COMO Bowmansville Barberà_de_la_Conca_(Tarragona) Berta_penalver Cavia_(Burgos) Bandera_de_la_republica_arabe_saharaui_democrática Cana_fístula Celedonio_Gutiérrez Bjork_gudmundsdottir_&_trio_gudmundar_ingólfssonar Belló_I_de_Carcasona Bosque_templado_valdiviano Caja_(instrumento_musical) Cementerio_de_la_Sacramental_de_San_Salvador,_San_Nicolás_de_Bari_y_del_Hospital_de_la_Pasión Castrosua_CS-40_City Bromuro Carta_de_Mayo Castillo_de_Salvatierra Capecchi Castillo_de_Leres Canton_de_Bagneres_de-Bigorre Bouvardia_viperalis Banjo_Kazooie:_Nuts_&_Bolts Batalla_de_el_brazito Catedral_Basílica_de_San_Salvador Blood,_Sweat_&_Tears_Live Beyond_blunderdome Bologna Berthegon Caatiba Calamar_vampiro_del_infierno Calliandra_yucatanensis Balada_romántica_latinoamericana Chabelo Canton_de_Thouars_1 Blacklist Catapulta_electromagnética Carpas_y_amor Azogue Carlos_Zárate_Fernández Barra_de_pan Belmez Batalla_de_esfacteria Candidato_Independiente Basilica_del_sagrado_corazon_(bruselas) Bacterioclorofila Barrio_de_Almanjáyar Cercopithecus_lhoesti Cavalier Castigar Cartagena_(España)

html map