Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Dominio_fitogeográfico_Andino-Patagónico Alta_fidelidad_(película) Dirección_de_Comunicación Cárpatos_Orientales Amanoa_brasiliensis Dunbarton_(Nuevo_Hampshire) Dornier_Do-217 America’s_Next_Top_Model Criehaven_(Maine) Cultura_de_la_alfareria_roja_y_negra Dan_Lacombe Edificio_Gómez Corbettia_bauhiniae Dichotomosiphon Echinocactus_longihamatus_f._brevispinus Desierto_de_Tenere Demidovia_tetragonoides Conversión_análoga-digital Dangeul Diego_Valor Aminum Corticarina_fornicata Costo,_Seguro_y_Flete Cónclave_de_1287-88 Círculo_de_piedra_de_Achmore Daniel_Sahuleka Dialipétalas Cucumis_flexuosus_var._recto-albus Diseño_Visual Amadeo_García_Salazar Corporativismo Departamento_Punilla Corbera_d'Ebre Ecuaciones_de_una_recta Alfonso_E._Perez_Sanchez Crónica_de_Concepción Dromaius Ducado_de_orleans Daniela_Bascopé Copa_MLS_1996 Creagrutus_veruina Edgar_Wind Copa_Desafio_Personal David_Berenstein Dianthus_japonicus Amoy Amonio_(quimica) Corona_Sueca Cruz_de_Rubalcaba Deyeuxia_borealis Dąbrowa_(condado_de_Garwolin) Daniel_Giménez_Cacho Duma_Imperial_de_Rusia Copa_de_Oro_de_la_CONCACAF E_952

html map