Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Partido_Nacionalista_de_Puerto_Rico Nástika Nitroetano Photinia_rubrolutea Oberm Oficina_Comercial_de_las_Republicas_Americanas Oncidium_longipes_var._croesus Pedro_Alcalde Nata_de_soja Pereskia_subulata Nakumonka_(cancion) Passalus_reyeri Nuestra_Señora_del_Prado Neuburg-Schrobenhausen Poblado_del_Salto_de_Aldeadavila Poblado_ibérico_de_Can_Fatjó Ozotoceros_bezoarticus Perdon_(cancion) Porophyllum_ruderale_subsp._macrocephalum Myrmotherula_axillaris Partido_judicial_de_Benavente Myliobatis_longirostris Museo_de_las_Ferias Oliver_Goodwill Polo_Montañes Pere_Domenech_i_Roura París-Roubaix_1988 New_Freedom_(Pensilvania) Pian_Camuno Ortigia Parque_Natural_del_Barranco_del_Río_Dulce Over_the_Top_(pelicula) Pealius_akebiae Phalaenopsis_schilleriana_var_splendens Numero_Dunbar Port_americas_cup Nealeurodicus_fallax Parque_nacional_del_Pico_Basilé Pavel_Vranický Noord_Para Ophiogobius_ophicephalus Pershamaiski Pitu_montañes Partido_Comunista_de_Bulgaria Pleurosoriopsis_makinoi Phlegmatospermum Paquito_el_Chocolatero Oracular_Spectacular Paraeuops_anggiensis Panicum_lanatum Orocovis_(Orocovis,_Orocovis,_Puerto_Rico) No_Substitutions:_Live_in_Osaka Paraxerus_alexandri Oscar_Brauer_Herrera Panta_Mazi

html map