Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Onychium Parachernes_bisetus Pi_Sagittarii Parque_Nacional_Natural_Complejo_Volcanico_Dona_Juana_Cascabel Peninsula_de_La_Bana Ornithogalum_flavescens Nueva_Cadiz_Futbol_Club Palaina_platycheilus Potenciador_cognoscitivo Peter_Langtoft Pelecanus_occidentalis_californicus Only_Trust_Your_Heart Pilocereus_strausii Neoporteria_dimorpha Natan_Ilyich_Zabara Pomagas No_habrá_guerra_de_Troya Pavel_Nikolaevich_Ovchinnikov Napoleón_en_Chamartin Patrimonio_de_la_Humanidad_en_Jordania Onemo Nueva_Hampshire_(estado) Naomi_Feinbrun Paralisis_del_nervio_radial Pan_de_cardamomo Phanera_purpurea Operador_de_base_fija Oksana_Dómnina Paradoja_de_russell Pleurothallis_gardneri Perros_y_utiles_de_caza Pleurothallis_rostellata Pablo_Hernandez Parque_Nacional_Boma Palacio_del_Conde NorLevol Museo_Tumbas_Reales_de_Sipan Persecucion_a_los_cristianos Penn_Yan_(Nueva_York) Museo_Nacional_de_la_Edad_Media_de_Paris Papiria PGC_1442 Onyx_(Formula_1) Organizacion_territorial_de_Islas_Salomón Parque_nacional_Chaco PDMU Opere_citato Phractura_bovei Neuropeptido PABX Pablo_de_Azcárate_y_Flórez Palacio_Quemado Pedro_Zanni Pardave Nacho_García_Velilla

html map