Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Veracruz-Llave Vuelta_a_Espana_1999 Afrormosia_schliebenii W203 Zornia_diphylla_subsp_gracilis Chris_Henderson Verbascum_lychnitis_var._longebracteatum Chassey-lès-Scey Agustin_Fernandez_Paz Citroneta Xantato Compañía_Aerea_Nakajima Cleophora_lontaroides Villarroya_(desambiguación) Coalició_Compromís-Q Aerio Ciudades_de_Alicante Viña_Rugby_Club Viaducto_de_la_farola Wang_Shengjun Conferencia_Episcopal_de_Chile Concierto_de_Nácar_para_nueve_tanguistas_y_orquesta_filarmónica Christine_Stuckelberger Claudia_Robles_García Volcan_Domuyo Condenado_a_muerte ARA_General_Belgrano_(C_4) Yahyà_ibn_Al_Hakam_Al-Bakrī Chaunoproctus Absalón_Arganarás Conus_sennottorum Chŏlla Al_Kahraba_Bagdad Afrixalus_knysnae Computación_científica Consejo_Federal_de_Medio_Ambiente Wikipedia_en_amarico Congreso_de_los_Sóviets_de_Todas_Las_Rusias Alberto_del_canto Clupisoma_nujiangense Châtillon_le_Roi Comunidad_Autonoma_de_Castilla-La_Mancha Chukotka Adolf_Spamer Valverde_(El_Hierro) Aeropuerto_Internacional_de_Ushuaia Valentin_Voloshinov Cleistocactus_jujuyensis_var_fulvus Chimène Victor_Cabrera Contencioso_Administrativa Alcoi_Alcoy Conurbacion_La_Serena-Coquimbo Chopped_Screwed_Live_&_Unglued Abderramán_ben_Ahmet

html map