Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Didymopanax_morototoni_var_angustipetalum Duque_de_Berwick Dallas_Comegys Cíbola Djalo Domèvre-sur-Avière Dodonaea_candolleana Cosse-en-Champagne Dievs_svetī_Latviju Ducado_de_Valencia Dentex_fourmanoiri EX_324 Diego_Bonadeo Donald_Anderson Durbuy Alexandra_David-Neel Cross_Roads_(Texas) Debout_Kongolaise Distrito_de_Chavín_de_Pariarca Curso_de_lingüística_general Ebenezer_Howard Dumb_and_dumber Diócesis_de_Tamada Cornville Altair_(desambiguación) Allium_fistulosum_f._viviparum Ecologismo_social Dendropitecidos Departamento_de_Lima Ecretteville-sur-Mer César_Osorio Country_(desambiguación) Drosera_burmanni_var._dietrichiana Día_Internacional_de_la_Alfabetización Diproctacanthus_xanthurus Diocesis_de_Vitoria Distrito_de_Omacha Deisswil_bei_Münchenbuchsee Edgardo_Enríquez_Frödden Dagö DSA-550 Dendrobium_complanatum Cyphon_princeps Amilcar_(diplomatico) César_"banana"_pueyrredon Cruxia_humilde Convención_Nacional_(Revolución_Francesa) Distrito_de_Paccho Drillbit_Taylor EMI_Records Cookie_Kwan Domo_Bolivariano Don_Benito_(Badajoz) Alemania_Occidental_en_los_Juegos_Olímpicos_de_México_1968 Alonso_Fernández_de_Heredia

html map