Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

José_Rausell_Sanchis Leontodon Lenk_im_Simmental J.James Le_Mesnil_le_Roi Ley_de_Beer Jesus_Muñoz_Tébar La_Ferée Johnny_Ryan Isla_del_carmen Lista_de_capítulos_de_Inuyasha Jameson_(whiskey) Julio_Cesar_Ernesto_Fernandez_Larraz Juan_Ignacio_Molina La_campana_de_mar Isla_Ascensión_(Océano_Atlántico) Isabel_Carlota_del_Palatinado_(1597-1660) Kelly_Jones_(tenis) L'alouette Lista_de_episodios_de_Fisica_o_química John_Mengelt Jim_Morrison_Varela Kim_Kuk-Jin Jacques-Édouard_Alexis Lago_Karakul Liga_Nacional_Juvenil_Grupo_12 Joe_Valachi It_Was_the_Best_of_Times Isaías_Dury Lago_de_Martignano Juegos_Asiaticos_de_Playa Juan_de_Egida Kunitokotachi Jose_María_Luelmo Kibungan Juan_Jose_de_la_Puente_e_Ibanez_de_Segovia Jesús_M_de_Miguel_Rodriguez Las_Viñas Iván_Pastor_Lafuente Jump_in_the_shark Leptaulax_bicolor Islas_Vírgenes_Británicas La_Baronia José_Antonio_Gómez KK_Buducnost_Podgorica Joseph-Alexandre_Berthier Juan_Antonio_Sánchez_Franzon Kiamba Libre_Albedrio Isabel_Moctezuma Kawanishi_N1K Jaume_Creus_i_del_Castillo Jorge_C._Morhain Jafar_Pasha_al_Askari Jose_Gonzalez_Collado

html map