Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Minamoto_no_Shitago Another_Bad_Creation Guardalavaca Huellas_de_barro Anemone_grandis Angeles_S_A._(album) Hal_America Hueco_de_Fermi Ariarates_I Arte_insular_(celta) HD_14330 Gustavo_Gómez_Ardila I._P._S. Andreas_HOrtnagl Athletic_Club_(fútbol_femenino) Autovía_Alcalá_de_Guadaira-Carmona Atun_cimarron Mission_Park_(Metro_de_Boston) Montreux_III Mr_Crowley Historia_de_Morelia Antonio_Salas Mis_vecinos_los_Yamadas Homosexualidad_en_la_Antigua_Roma Ano_264 Andenerias Idioma_katembrí Atlantic_Ten_Conference Androginos Huracán_Football_Club Asociacion_economica Historia_de_las_tecnologías Million_Dollar_Abie Astragalus_achundovii Arawakos Historia_del_ferrocarril_en_Paraguay Heliobletus Asclepión Arboreto_Jenkins Ausejo_de_la_sierra Huevo_de_Colon Artieda Miniopterus_pusillus Ashley_Montagu H.M.Quirk Apuntes Aniquilacion_positron_electrón Minchir Andi_Baiz_Ochoa Idioma_euskera Axpe_de_Busturia Arzene Monte_Argentario Articulo Mordellistena_latitarsis

html map