Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Davis_Junction Cosledaà_Lube_Boast Economía_del_Imperio_carolingio Altes_Rathaus_(Hanover) Departamento_de_Boyaca Alemania_Oriental_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Calgary_1988 Alexandru_Epureanu Daniel_Ramírez_Sayalero Ducado_de_montalto Alonso_Diez_de_Montalvo Cuando_las_catedrales_eran_blancas Cristianos_siríacos Cuegle Dínamo_San_Petersburgo Copa_de_hawstone_park Doménikos_Theotokopoulos Danzas_peruanas Departamento_Norte Dellach_im_Drautal Doryrhamphus_pessuliferus Distrito_de_coutances Cordillera_de_apolobamba Distrito_electoral_de_linyanti Despr. Curri_de_pollo Dispersion_de_la_luz Amo_del_Sonido Dorotea_de_Brandeburgo Ducado_de_soria Copa_Generalitat Disparador_de_crisis_(Convulsión) Cástor_Díaz_Barrado DO178B Diputacion_Foral_de_Guipúzcoa Debate_de_Mayúsculas_acentuadas Alinor_Azevedo Discografia_de_Enrique_Iglesias Dematerialización Dekeleia Devaguru Diaphaenidea_signifera Década_1940_en_el_Atlético_de_Madrid Echinocactus_coptonogonus Alfonso_de_Hohenlohe-Langenburg Donald_Herbert_Davidson Anabatico Droopy Cuatro_de_Mayo Distrito_de_Huayllan DKC_Piratas Corinto_(ciudad,_Grecia) Delegacion_de_Itata Dieta_Montignac Alfred_F._Lichtenstein Copa_Mundial_de_Rugby_de_2015

html map