Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Groenlandia_oriental Anniceres Angel_Federico_Robledo Grupo_Ibero-Occidental IMS Haemanthus_albiflos_var_brachyphyllus Antipatron_de_diseno_FearOfSuccess Guerras_ruso-turcas Hermanas_(pelicula_de_1973) Mirame_(Nikki_Clan) Antonio_María_Herrero_y_Rubira INREDIS Hawker-Siddeley_Nimrod_R1 Anibal_Nunez Homeopatía_en_Mexico Arnulfo_gonzalez_(futbolista) Gustavo_A._Madero_(Distrito_Federal) Areca_oleracea Ian_Poulter Areas_de_estudio_de_vida_silvestre_(Estados_Unidos) Hospital_del_Carmen Arthroleptella_subvoce Historia_de_Japon Hoki_(nengō) Mitríades_I Movimiento_de_Accion_Popular_Marxista-Leninista Avery_Corman Hors_d'oeuvre Humanes_de_madrid Guille_Mealla Hombre_de_Titanio Humppa Antonio_Genesio_Maria_Panizzi At_tawba Hydora Molares_(Celorico_de_Basto) Milpesos Miquel_dels_Sants_Oliver_i_Tolra Monteagudo_de_las_Vicarias_(Soria) Grosley_sur_Risle Asnières_lès-Dijon Anfímaco_(hijo_de_Ctéato) IV_Arrondissement Mimosa_cornigera Monia_Baccaille Arteria_iliaca_externa Angel_F_Martínez Mosasauridos Historia_animalium Min^_1 Apostoles_de_Cambridge Aphyocharacinae Ano_571 Avigliana Azkoitia_(Guipúzcoa)

html map