Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Castillo_de_Granera Castelfranco_Véneto Barbouze Calle_de_Bailén_(Madrid) Brenda_y_wendi_turnbaugh Ball_im_Savoy Bajo_martín Cassida_nepalica Cardwellia Bipedo Breitner Bogas_de_Cima Bustares_(Guadalajara) Catedral_de_San_Donato_de_Arezzo Buco_golondrina Caíde_(Estación_de_ferrocarril) Carlos_V_de_Navarra Broken_id_1927006 Carlos_Rojas_(pintor) Carta_Democratica_Interamericana Carduus_carlinoides Catalina_de_los_Ríos_y_Lisperger Cestrum_latifolium Basílica_de_santa_teresa Bothriderini Carl-Friedrich_Arp_Freiherr_von_Beust Bruce_Yarnell Capilla_de_Cristo_Rey_del_Hospital_Militar_Pagés Bosque_de_Spreewald Baltoro_Muztagh Castillo_de_olvera Benito_Aznar_y_Peón Cele_Goldsmith_Lalli Cervera_de_Rio_Pisuerga Cassandra_(Pensilvania) Blechnum_calophyllum Babinga Cavernoso Batalla_de_Yerbas_Buenas Carlos_Spadone Beaumont-en-verdunois Cambio_(banda) Barð_Brynjolfsson Cantón_de_Mennetou-sur-Cher Bulle_(Friburgo) Camil_Geis Camarones_(Chubut) Bergenia Bailey_Lakes_(Ohio) Bombardier_415 Bajo_sajon_neerlandés Carretera_Transiberiana Benigno_Acosta Baalbek Cerezo_borde

html map