Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Pablo_Federico_Gran_Duque_de_Mecklemburgo_Schwerin Poli OGLE_TR-10 Plan_de_Pago_a_Proveedores Nepeta_tomentosa Pierre_de_Bruys Ojo_(desambiguacion) Parque_de_Los_Campos_Elíseos_de_Lérida Organización_para_la_Alimentación_y_la_Agricultura Palpoxena_nigricollis Nudo_de_cirujano Plan_de_pensiones Otto_Raúl_Gonzalez Oxly_(Misuri) Ninhursag Pedro_Muñiz_(desambiguación) PatoAventuras,_la_película Parque_nacional_natural_Ensenada_de_Utria Noruega_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Lake_Placid_1932 Pierre_fredéric_bernard Pajaro_Naung_Mung Nemanja_Vidić Paula_Montal_Fornes_de_San_Jose_de_Calasanz Obispo_de_Palencia Países_de_la_Loire Post_marxismo Phoca_hispida Portugues_oliventino Nuevo_Azerbaiyán Narciso_Martinez_Izquierdo Otis_Spann Pensione Máṇdala Pei Partido_Comunista_de_Arabia_Saudí Nightmare_in_Silver Paradinha Policia_de_la_Generalidad_de_Cataluña Petit_Palais_de_Aviñon Política_Comercial_Común_de_la_Unión_Europea Pablo_Etcheverry Málaga_Club_de_Fútbol_"B" Pinhal_Interior_Norte Plymouth_(condado_de_Luzerne,_Pensilvania) Padre_Cacho Método_de_matriz Partido_del_Trabajo_y_Empleo-Agrupacion_Ruiz-Mateos New_Zealand_Singles_Chart Pasífae Piscis_(constelacion_astronomia) Potentilla_syenitea Nguyen_Thanh_Hien Museo_Nacional_Aeronáutico_y_del_Espacio Paul_Émile_de_Puydt Oyola

html map