Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Joachim_Garraud Ira_Terrell Juan_Julián_Elola_Ramón Karl_Friedrich_Gauss Kleibanova Labyrinth_(desambiguación) Lituus_(matemáticas) Kees_Kist Juan_F._Cafferatta Jericho,_Kansas Juana_de_evreux Jorge_Adrian_Cardenas La_voz_a_ti_debida Lionel_Letizi Isla_Caamano La_Dilia Kloosterzande Jabatos_de_Nuevo_Leon Jeffrey_Lynn La_Figuera Jose_de_Jesus_Martín_del_Campo Liriamus Jose_Agrusti Jacopo_da_Carucci,_Il_Pontormo Iskar_(rio) Juan_Garcia_Ripollés Joaquin_Vigueras_Cánovas Lavans-Quingey Jürgen_Croy Juan_Antonio_Samaranch_Torello Jafizulá_Amín Lago_Venado Juan_ii_de_lautrec Kill_Bill:_Vol._1 Jose_Alvarez_y_Alvarez Isabel_de_burgh Jose_Luís_Carod_Rovira Jose_Airaldi Kronos_Total_Citroen_World_Rally_Team Lago_Enol Jurassic_Park_III:_Dino_Attack Islas_Pachacamac Invasión_japonesa_de_Tailandia Joaquin-Federico_I_de_Brandeburgo Irene_de_Grecia Itirapina León_asiatico LDN Jesus_Lorono Iyad_Allawi Jose_Antonio_Pérez_Gabarain Kelvin_Joe_Inman Isla_de_Nauloco Kojon_Prieto_y_los_Huajalotes La_Selva_del_Campo

html map