Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Ruffey_sur-Seille Un_lugar_en_el_mundo Ulrico_Schmidel Frente_Democrático_Nacional_(México) Río_Barron_(Queensland) Ruta_3_(Bolivia) Ingvar_Kamprad Glycine_angustifolia Rodriguez_Méndez Ignacio_Garcia_Téllez Municipio_de_Altamont Municipio_de_Jennings Rhoscolyn François_Anguier GJ_615 General_Walter Túnel_de_El_Lazo Gemelo_(musculo) Remoción_India Rio_Avon_(Warwickshire) SCCM_de_Mohammédia Unio_Deportiva_Cassa Independencia_algebraica Rio_Arazas Giandomenico_Cerrini German_González_García Universidad_de_Mexico Unamón Riesgo_de_liquidez SAP Urna_de_San_Cándido René_Letourneur UT2003 Iglesia_del_Corazon_Inmaculado_de_Maria Fuerza_Aérea_Iraní Tsubasa_TOKYO_REVELATIONS Giro_de_la_Provincia_de_Grosseto Triarthron Rubén_Ramirez Municipio_de_Garden_Plain Ruta_Endógena Iglesia_de_la_Vera_Cruz_(Fernan_Nunez) Glasgow_Airport Remuneracion_Minima Rinspeed Rito_Masonico George_Mélies VIVA_Plus Iglesia_de_sant_esteve_de_guils Gerður_Kristný Galleguista Iglesia_de_San_Jorge_de_Ilori Río_Coco Tupolev_Tu_110 Municipio_de_Cheoah_(condado_de_Graham,_Carolina_del_Norte)

html map