Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Appointment_with_Death Anarquismo_y_filosofía Mixto_EC Hormembolus Andropogon_nardus_subsp_flexuosus Antonio_de_Orleans_y_Borbón Homalispa_mendex Antechinomys_laniger Anemone_hudsoniana_var._sanguinea Henri_Évrard_de_Dreux-Brezé Arquimedes_(cráter_lunar) Artyom Guineoeuops_lani Mohamed_bin_Radhid_al_Maktum Anticoagulante_lupico Monte_Lawit Atena_lucana Montizón_(Jaén) Hipoglicina_A Aurelio_Suarez Hikaru_Nakamura Andrew_Moray Iconotropia Hector_Marcó Hornoy_le-Bourg Heraldo_de_Vivero Huerta_del_Rey_(Valladolid) Haploesthes György_Széll Monolinguismo Haemanthus_albiflos_var._burchellii Arresto_domiciliario Hubble_Deep_Field Mosaico_de_Alejandro_Magno Montehermoso Attimis Anteproyecto_de_Estatuto_de_Autonomía_de_Baleares_de_1931 Herran_(Cantabria) Hipofosfito_de_sodio Montoro-Adamuz I_División_de_Ejército Mitología_olmeca Area_metropolitana_de_Norwich-New_London Andres_de_Jesus_Maria_y_Jose_Bello_Lopez Atlético_Petróleos_do_Namibe HP_Photosmart_C4380_Series Hypostomus_goyazensis Anna_Dallapiccola Guajava_multiflora Archipielagos Himno_de_la_RSS_Carelo-Finesa Hispano_HA_200 Grupo_conservador_y_reformista_en_el_Parlamento_Europeo Armando_Rios_Piter Idioma_bújaro

html map