Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Manzanita_sol Mexico_en_el_Clasico_Mundial_de_Béisbol_2006 Profecías_de_san_Malaquías Gobiernos_de_la_Segunda_Republica_Española Ludwig_Zausinger Lluvia_de_hamburguesas Medicina_herbal Reacción_limitante Prietella_lundbergi Memoirs_of_the_Torrey_Botanical_Club Presa_y_pantano_El_Pintado Mariano_Roque_Alonso Mapa_de_vulnerabilidad Gobiesocidae Línea_de_tiempo_de_lenguajes_de_programacion RTVBiH Marc_Athanase_Parfait_Oeillet_Des_Murs Matucana_krahnii Gomarista Markandeia Preindustrial Pozsonyalmás Pretty_Little_Head Louvemont-Cote-du-Poivre Miguel_Ángel_Sandoval Radio_y_Television_de_Andalucía Luis_Herrera_Urzúa Medecity Prima_facie Michał_Przysiężny RTU_noticias Marco_Antonio_Campos_"Virutas" Melilotus_altissima Mikulin_AM-35 Marco_Terencio_Varrón_Lúculo Grand_Saline_(Texas) Llaima Raion_de_Uzorodsky Maquina_tragamonedas Proyecto_parque_nacional_Patagonia_(Argentina) Pueblo_Metis_(Canada) Lliçà_d'Amunt_/_Llissá_de_Munt Léucade_(unidad_periférica) Material_Girls Lo_Prado_(estacion) ProtoMan_EXE Primera_division_venezolana_2003_04 Mary_Jane_Croft Malacorhinus_antennatus Prix_de_Rome RN_36 Rattus_ranjiniae Mario_Golf:_Family_Tour Michel_Diouf Martha_Moyano

html map