Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Ano_30 Ataco Montanas_Blancas Ara-a4 Hermética_(desambiguación) Horacio_Martínez Huracan_Josephine_(desambiguacion) Hermón Asphodelus_australis Anderson_Luis_da_Silva Autodromo_Rosendo_Hernández Angulo_agudo Augusta_(Kentucky) Archipiélago_de_Georgias_del_Sur Annelies_Frank Artur_Virgílio_Alves_dos_Reis Montjuïc_(Barcelona) Harrier_Jump_Jet Antrop_Varabiev Idan_Tal Harold_Arthur_Prichard Autopista_Presidente_Hector_J._Campora Idioma_bengales Guadalupe_(Piauí) Horacio_López_Salgado Anillo_booleano Axones Andrés_Cánovas_Alcaraz Atheris Motor_Iberica Ancuaque Hexagrama_19 Asociacion_para_la_Paz Humo_bravo Auto_Acordado_del_10_de_mayo_de_1713 Molino_de_la_Unión Armuelle_orzaga Half_Moon Gödel Hugh_A._McAllister Antonio_María_Marín_Lara Mision_de_Estudios_de_Patologia_Regional_Argentina Automoviles Holmlia André_Philippus_Brink Histeria! Monts_en_Ternois IGN_Entertainment IX_par Anjar Auditorio_Municipal_Rocío_Jurado_de_Sevilla Antigua_casa_consistorial_de_Redován Hiranya_Kasipú Hazelwood_(Misuri) Antonio_Ibanez_(Colombia)

html map