Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Calotriton_asper Calar_de_la_Santa Años_de_plomo_(Marruecos) Cedrela_toona_var_stracheyi Calendarios_mesoamericanos Años_1030_a._C. Calum_Worthy Barrio_Juan_XXIII_(Bogota) Bard_le-regulier Baden_(Ucrania) Budín_de_pan_y_mantequilla Batalla_del_rio_Ya-lu Caffarra Bibiche Blepharidache_ellipticus Bicúpula_pentagonal_giroelongada Cerler Cecropia_tessmannii Caja_de_Conversión_(Argentina) Battle_Wings Caná Blue_Days,_Black_Nights Bill_Amerson Biblioteca_municipal_rocha_peixoto Bombardero_de_Irak_de_1991 Bodo_Tümmler Catedral_de_Santa_Maria_la_Real_de_Pamplona Campeonato_Ecuatoriano_de_Futbol_2006 Castillo_de_La_Coracera Bidean_nam_bian Casa_Muley-Afid Brockton_Public_Schools Catamarán Caso_Estados_Unidos_contra_Microsoft Bnei_Akiva Briliantóvaya_ruká Castillo_de_Ambra Cerastium_arcticum_var._procerum Calamus_Gladio_Fortior Ceroglossini Champs_Elysees_-_Clemenceau Baca_(municipio) Bases_antarticas_del_Reino_Unido Cachao Biville_la-riviere Burra Castillo_de_Coves Beverly_Sills Bosna_Sarajevo Bourree Bumelia_dulcifica Bar_Harbor_(Maine) Carlos_Alcantara_Vilar Carod-Rovira Botea

html map