Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Rafael_Reyes_Prieto Pérignat_lès_Sarliève Medio_cuadrado Region_de_los_Grandes_Lagos Reconstrucciones_del_Templo_de_Salomón Provincia_de_Kostanay Los_Persas Marcelo_Bonevardi Quinon Maria_Josefa_de_Austria Puyssegur Lloyds_TSB Línea_N3_(Cordoba) Prestosuchidae Realismo_en_política_internacional Primeras_Naciones_de_Canadá Rabobank_Development_Team Marbellero Macuna Grevillea_Taxon._Revis. Madeira_(rio) Meseta_de_Las_Mascareñas Quinocay Psittacula_sclateri Manuel_Jimenez_Moreno_"Chicuelo" Gran_Premio_de_España_de_1986 Llantén_de_arena Raza_Caprina_Payoya Louis_Hon Mañana_es_domingo Proglotida Maria-Aurèlia_Capmany Primera_Division_de_Chile_1976 Manchuela_(vino) Promotora_Espanola_de_Lingüistica Greenpeace_salvemos_al_Mediterráneo_(álbum) Mariano_Benavente_González Quinta_Paredes_(estación) Marta_Mangué Manea Mammillaria_neopotosina Manlio_Brusatin Primarias_presidenciales_del_partido_Republicano_2008 Punto_de_equivalencia Regimiento_N°_71_de_Infantería_Ligera Gran_Via_(Zaragoza) Messier_68 Magdalenas Mariosousa Luis_Guillermo_de_Moncada_y_de_la_Cerda Manuleopsis Good_Feeling_(canción) Loiseleuria_procumbens Melo_cassaba_nid_burikala Puerta_de_Purchena

html map