Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Sofía_Sergeievna_Troubetzkoy Terra_de_Celanova Salvatierra_de_los_barros Seleccion_de_futbol_de_Gozo Trayectoria_de_Henyey Satyábhamā Toffe Sybaris_flavus Stolberg-Stolberg Sister_Act_2_Back_in_the_Habit Schnee Sobrepoblacion Taginaste_gomero Tratado_de_San_Petersburgo_(1762) Tannerre_en_Puisaye Selección_de_fútbol_de_Argentina Texto_pelado Segunda_Division_de_Espana_1931_32 Teosófico Sistema_frigorifico Start_up Seleccion_nacional_de_futbol_de_Turkmenistan Tomas_Adolfo_Duco Sintesis_de_aminoácidos Susanna_Freeman Toblerone_(Almería) Torneo_Clausura_2013_(Paraguay) Tonto_del_culo Symbion_pandora Subdiacono Sorgo_de_Alepo San_Cristobal_de_Boedo Shinobu_Ohtaka Suiō-ryū Sierra_Alhamilla Shin-deshi Texas_Department_of_Family_and_Protective_Services Selección_nacional_de_futbol_de_los_Estados_Unidos Tratado_de_París_(1898) Shizuko_Ishikawa Television_en_1941 Sceloenopla_pascoei The_Promise_Ring Simón_de_Trento Saxifraga_sternbergii Sphenandra Tangara_collareja Sagitario_(constelacion_astronomía) Teresa_(telenovela_de_1989) Smaragdina_fulvitarsis Skeptical_Inquirer Serie_A_1971-72 Television_en_Espana_en_2007 Shoefiti Tentredinidos

html map